2021
Przegląd poziomów progowych w żywności alergenów priorytetowych
Opinia ekspertów WHO w sprawie oceny ryzyka alergenów pokarmowych
Szanowni Państwo,
zapraszamy do zapoznania się z katalogiem „Testy do wykrywania alergenów”, z którym obecnie pracujecie, załączam informację o aktualizacji progów alergenów pokarmowych opracowanych przez zespół ekspertów FAO/WHO:
20 sierpnia opublikowano nowe zalecenia dotyczące progów alergenów pokarmowych. Jest to efekt pracy zespołu ekspertów FAO/WHO po przeprowadzeniu konsultacji w sprawie oceny ryzyka alergenów pokarmowych, które prowadzone były w dniach 15 marca - 2 kwietnia 2021 r. Głównym celem tego drugiego już spotkania ekspertów w tej sprawie było ustalenie poziomów progowych w żywności dla alergenów priorytetowych. Określenie progów stanowi pierwszy, krytyczny krok w ocenie ryzyka związanego z alergenami, ponieważ są one charakterystyką zagrożenia, jakie alergeny stanowią dla populacji osób z alergią pokarmową.
Dane zawarte w katalogu są zgodne z najnowszymi wytycznymi poniżej: