2 cze
2023

Mikrobiologia weterynaryjna

Hodowla na podłożach mikrobiologicznych

Podłoża mikrobiologiczne umożliwiają hodowlę drobnoustrojów in vitro. Różne rodzaje i gatunki bakterii charakteryzują się odmiennymi wymaganiami wzrostowymi. Pozwala to sprawdzać zdolność bakterii do namnażania się na różnych pożywkach i w ten sposób je identyfikować. Dodatkowo ocenia się morfologię wyrosłych czystych kolonii bakteryjnych. Wielkość, kolor, kształt, rodzaj powierzchni kolonii to cechy charakterystyczne dla różnych rodzajów mikroorganizmów. Nawet zapach ma znaczenie! Podłoże mikrobiologiczne to mieszanina substancji odżywczych, wskaźników, substancji żelującej w postaci agaru o właściwym PH, odpowiedniej wilgotności oraz przejrzystości nie zakłócającej obserwacji kolonii bakteryjnych. Aby można było zainicjować hodowlę podłoże musi być sterylne

Diagnostykę bakteriologiczną prowadzi się wykorzystując podłoża o następujących funkcjach: Sterylne końcówki produkowane w kontrolowanym środowisku, sterylizowane promieniowaniem i certyfikowane jako wolne od DNA, DNaz, RNaz i endotoksyn. Posiadają filtry, przez co są idealne dla szerokiego zakresu zastosowań, w tym do szczególnie wrażliwych procedur, takich jak reakcja PCR. Sterylne.

  • podłoża namnażające, czyli bogate pożywki stwarzające odpowiednie warunki dla wzrostu wielu rodzajów bakterii;
  • podłoża selektywne (wybiórczo-namnażające), których składniki są dobrane tak, aby hamować rozwój jednych;
  • podłoża różnicujące zawierające w swoim składzie związki chemiczne (indykatory), umożliwiające rozróżnienie bakterii na podstawie oceny określonych cech, np. hemolizy czy zdolności do fermentacji danego cukru;
  • podłoża wybiórczo-różnicujące pozwalają na rozróżnienie określonych rodzajów/gatunków bakterii jednocześnie hamując wzrost flory towarzyszącej;
  • podłoża chromogenne działają jak podłoża wybiórczoróżnicujące bądź wybiórczo-namnażające. Zawierają substraty, które ulegając hydrolizie pod wpływem wytwarzanych przez bakterie enzymów, przekształcane są do barwnych produktów dzięki temu wyhodowane kolonie są barwne i łatwo rozróżnialne. Flora towarzysząca na pożywkach chromogennych formuje bezbarwne kolonie lub jej wzrost jest w zupełności zahamowany. W skład podłoża chromogennego często wchodzi kilka substratów, co umożliwia rozróżnienie kilku rodzajów/gatunków bakterii jednocześnie.